fbpx

Gør videnskabsteori os til bedre terapeuter?

Det er et spørgsmål, der øjeblikket rejser sig hos mange terapeuter i vores fag. I 2019 blev der truffet en beslutning af de samlede institutter og med psykoterapeutforeningen i front om at løfte vores fag. Som en del af dette initiativ tilbyder psykoterapeutforeningen nu online undervisning i videnskabsteori til alle studerende på 3. og 4. årgang på de forskellige institutter og uddannelsessteder.

Mange af jer kan have bekymringer og spørgsmål i forbindelse med dette. I kan undre jer over, om det er nødvendigt, om det er besværligt eller om det vil gøre vores arbejde for akademisk. I kan også tænke på, hvad der vil ske med vores håndværk i denne proces.

Hvad er videnskabsteori? Kortest kan det forklares som teori om viden. Hvad er viden, hvordan bliver viden til og hvordan kan vi bruge viden? Videnskabsteori bidrager altså til en dybere forståelse af, hvordan videnskab fungerer, og hvordan vi kan skelne mellem gyldig og ugyldig viden. Den hjælper os med at være kritiske over for forskning, men også over for vores egen praksis, og træffe informerede beslutninger baseret på den bedst tilgængelige evidens. På den måde kan videnskabsteori give os værdifulde redskaber til at udvikle vores faglige praksis og blive mere reflekterende og opdaterede i vores tilgang og derved have en positiv indvirkning på vores arbejde som terapeuter.

Det betyder ikke, at vores håndværk bliver overskygget af akademiske overvejelser. Tværtimod ser vi på PI at en forståelse af videnskabsteori kan berige vores håndværk og styrke vores evne til at tilpasse vores interventioner til individuelle klienters behov.

Så svaret på spørgsmålet er, at en forståelse af videnskabsteori kan hjælpe os med at blive bedre terapeuter. Det giver os mulighed for at integrere teori og praksis på en måde, der styrker vores faglighed og bidrager til en mere evidensbaseret tilgang. Det kan gøre os skarpere, give os flere redskaber i værktøjskassen, men aldrig erstatte vores håndværk.

Derfor er det værd at tage del i den online undervisning i videnskabsteori, som Dansk psykoterapeut forening tilbyder ved et nyt online fakultet. Du kan læse mere på Dansk Psykoterapeutforenings hjemmeside her:
https://psykoterapeutforeningen.dk/uddannelser/om-certificeringen
https://psykoterapeutforeningen.dk/events/niveauvurdering-af-uddannelserne-hvorfor-og-hvordan

Sofie Egmont 09/10/2023

Tilmeld dig infoaftenen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.